-------------------------------------------------------------------------------

17 MARS – 22 APRIL 2018

MALMÖ SO - THERE

DANIEL FLEUR, SOFIE JOSEFSSON, PER MÅRTENSSON, FREDRIK NORÉN, PAULIINA PIETILÄ, NICKLAS RANDAU, VIKTOR ROSDAHL, JULIA SELIN, JAKOB SIMONSON, MAGDALENA SVENSSON, ELIZABET THUN, ELLA TILLEMA, THALE VANGEN, PETER WALLSTRÖM, ELISABETH ÖSTIN

VERNISSAGE 17 MARS 12 – 17

VERNISSAGEMIDDAG KL. 17.00 PRIS 100 KR
OSA SENAST DEN 15 MARS


I Malmö finns utmärkta gallerier och ett fantastiskt konstliv, men det finns fler konstnärer än vad gallerierna kan visa. Därför dyker regelbundet mer eller mindre tillfälliga, ofta konstnärsdrivna, gallerier upp. Mitt i stan, ofta i utmärkta lokaler. Alternativen gör förstås scenen ovanligt dynamisk. Och varje år examineras nya konstnärer ut från konsthögskolan. En del drar till Köpenhamn, andra till Berlin, många stannar kvar. Egentligen borde nya gallerier växa upp som svampar ur jorden, eftersom konstnärerna behöver mer plats. Kanske var det något åt det hållet Thomas Wallner tänkte, då han för åtta år sedan öppnade sitt nya galleri i samma format som en konsthall i den lilla byn Simris utanför Simrishamn. Genast lyckades han göra Simris till en oumbärlig del av Malmö.
När Thomas Wallner nu öppnar säsongen med ett svep över Malmös konstliv, Malmö So There, är förstås uttrycken blandade. Han har aldrig försvurit sig åt någon stil eller spekulerat i vilka uttryck som är mest samtida. Det är konsten själv som gäller, och uttrycken måste vara blandade. I nya utställningen samsas skulptur och måleri, som kan vara realistiskt, spontant, expressivt, intimt, engagerat, lyriskt – ja, vad ni vill. Precis så som mångfalden ju är i Malmö. Det är det som gör konstscenen så full av energi. Och det är den energin Wallner tagit med sig och som har gjort Simris till en oskiljaktig del av Malmö.

Thomas Millroth
-------------------------------------------------------------------------------


KPK med Ella Tillema!

Konst är borgerligt trams!
Konstscenen är likriktad och feg!
Länge leve den radikala konsten!
MEN VAR FINNS DEN RADIKALA KONSTEN OCH HUR SER DEN UT?

Vad är det som händer när vi visar upp vår konst för andra? Var uppstår värdet av konsten – är värdet något materiellt eller ligger det i upplevelsen av den? Vi har alla olika tankar om vad det är vi skapar, men vilka värden är det egentligen som skapas när konsten visas upp utanför ateljén? Vad tillåts konsten vara och bli i de miljöer och sammanhang som samtidskonstens plattformar är idag?

Den moderna konstnären tvingas till viss del vara entreprenör – gör det att konsten som skapas strävar efter att vara populär istället för genuin? Jag ser en avsaknad av en konstnärlig vision! Eller är det så att befintliga plattformar för konst avväpnar och oskadliggör konsten och tvingar in den i en ofarlig och bekväm mittfåra? Eller kan det vara så att konstnärerna helt enkelt inte vågar göra den konst dom egentligen vill göra?

Jag tänker jättemycket på det här eftersom jag ständigt letar efter nya sätt att utmana konstpubliken, vilket inte är så lätt alla gånger. Jag hoppas att det finns fler som känner igen sig i mina frågor och vill dela med sig av sina tankar under detta brunchsamtal. Välkommen!

Vad: KPK om Måleri med Ella Tillema
När: lördag den 24 mars, kl. 10-13
Var: Galleri 21, Rådmansgatan 5, Malmö.
Pris: 40 kronor inkl. brunch.
Anmälan: bokning@konstitutet.se. Max 12 deltagare.

Artists only!

-------------------------------------------------------------------------------