-------------------------------------------------------------------------------

Ella Tillema Floden måste flyta

Välkommen på vernissage lördagen 8 februari kl. 12-16 då Ystads konstmuseum öppnar två nya utställningar!

På tredje våningen presenterar vi en stor utställning med nya verk av Ella Tillema. På museets andra våning visas en retrospektiv utställning med verk av Åke Dahlbom, eller Art Bomba som han kallade sig. Båda utställningarna pågår fram t.o.m. 3 maj.

Genom storskaligt figurativt oljemåleri, text, screentryck och musik berättar Ella Tillema om vår samtid med fokus på orättvisor och individens sårbarhet. Varje år sedan 2009 ger Tillema ut en politisk pamflett i numrerad upplaga med titlar som ”Handbok i att fucka systemet” och ”Mitt hjärta är en bomb” men hon är framförallt känd för sitt färgstarka måleri. Ella Tillema (född 1983) är konstnär verksam i Malmö. Med kompromisslöst tilltal förenar hon det poetiska med aktivism i brännande frågor om samtid och framtid. I fokus står systemet och hur vi kan mobilisera motstånd mot dess förtryckande mekanismer. Det sårbara är ett återkommande motiv i Tillemas måleri. Målningarnas storlek omsluter betraktaren och öppnar sinnena för existentiella bråddjup. Tillema är även aktiv i Sveriges punkscen som basist, sångare och låtskrivare i en rad olika band. I samband med utställningen ger Ystads konstmuseum ut boken Floden måste flyta om Ella Tillemas konstnärskap med texter av Sara Abdollahi och Thomas Millroth. Formgivare är Anna Jonsson.

Curator för utställningen är Julia Björnberg.

-------------------------------------------------------------------------------

Framtiden? Nej tack.

Matti Aikio, Björn Melhus, Ella Tillema

TEGEN2

Datum: 28/2 till 22/3 2020
Vernissage: 28 februari kl 17-20

Nu ropas allt högre efter det ansvarsfulla och hållbara framtidsperspektivet. Det har vi glömt, sägs det. Men behöver vi egentligen mer framtidsvisioner? Den här utställningen reser frågan om inte det modernas envisa framtidsfokus varit en del av problemet.
Framtiden har förvisso, trots och tack vare sin dimmiga ovisshet, drivit oss framåt. Prognoserna har levt vitala liv tills de beslagits med osanning och ersatts av nya. Det finns gott om framtidsapostlar. Dom föreslår att vi skall åka till Mars eller twittra. Politikerna vill ge sken av att ta ansvar för framtiden, samtidigt har det varit deras alltid tillgängliga kryphål, den uppskjutna moralens räddning. Nu tycks den hämndlystet vända tillbaka för att anta det chicken race vi utmanat den på.
Vad skulle hända om vi istället för att jaga framtiden, pausar den en smula? Vi vet ju att den kommer, vi kan inte avskaffa eller förbjuda den. Kanske är det vad framtiden behöver – närvaro, och att vi slutar använda den som en slaskhink för uppskjuten handling.
Det är nu vi skall släcka bränder, nu vi skall rädda drunknande. Det är nu rättvisan måste installeras. Låt oss bordlägga framtiden, eller med Franco Bifo Berardis ord, agera som om vi lever i en oändlig samtid, det vill säga som om vi bara hade ett liv.

Utställningen är kurerad av Erik Berggren/Museet för glömska för TEGEN2

Bjurholmsgatan 9B T-bana Skanstull, Tel: 073 656 9288
www.tegen2.se

-------------------------------------------------------------------------------

Soloexhibition and bookrelease: Ystad Konstmuseum, Ystad 8 feb - 3 maj 2020

Groupshow: Framtiden? Nej Tack, Tegen2, Stockholm 28 feb-20 mars 2020

Groupshow: Polyfoni, Galleri Thomas Wallner, Simris 21 Mars - 26 feb 2020

Soloexhibition: Galleri Verkligheten, Umeå 15 maj - 6 juni 2020

-------------------------------------------------------------------------------

Floden måste flyta

En bok om mitt konstnärsskap utgiven i samband med min utställning på Ystad Konstmuseum 2020. Boken innehåller konst från 2017 och framåt samt texter av mig, Thomas Millroth och en brevväxling mellan mig och Sara Abdollahi. Redaktör har Julia Björnberg varit och den fantastiska formgivningen är gjord av Anna Jonsson/Alarmform.

Boken finns att köpa på Ystads Konstmuseum, Malmö Konsthall och Rundgång i Malmö samt Konst-ig och Aspuddens bokhandel i Stockholm (fler försäljningsställen kommer förhoppningsvis inom kort). Vill du beställa en online kan du skicka ett mail till karin.b.nilsson(at)ystad.se som jobbar på Ystads Konstmuseum och skriva att du köpa en bok och få den skickad till dig.

-------------------------------------------------------------------------------

SVTs program Sverige! var på besök i min ateljé inför utställningen på Ystad Konstmuseum. Inslaget sändes den 15 feb och klippet med mig är 21 min in i programmet. Du kan se det här.

-------------------------------------------------------------------------------